Wat buurtbudget kan doen

Al meer dan 10 jaar kunt u  buurtbudget aanvragen voor projecten met en voor uw buurt. Zo zijn er de af gelopen jaren aardig wat buurtprojecten opgepakt, zoals: boombanken, speeltoestellen, blikvangers, natuurwerkdagen, eendenkorven en dorpsfeesten. Het beheer valt vaak mee, maar wat komt er allemaal bij een aan vraag en de realisatie van een buurtproject kijken?

Daarover laten we deze week de mensen van Dierenparkje ús Pompeblêd aan het woord. Wie tussen de huizen op de Geelgorsstraat het pad op loopt komt in een oase van rust terecht. In de wijk Noordoost is dierenparkje ús Pompeblêd een ontmoetingsplek geworden voor de bewoners in en om de buurt.

De (koffie)koppen bij elkaar
We waren klaar met de braakliggende grond achter onze tuinen. Het was overwoekerd met gras en deed dienst als lokale afvalstort. Roelie, secretaris van ús Pompeblêd vertelt: “Op een
gegeven moment hebben we wat buren gevraagd om mee te denken over een nieuwe invulling van de lege plek. Met een kar vol koffie volgeladen kwamen we bij elkaar en stonden op de plek waar nu ús Pompeblêd staat te brainstormen over wat we zouden willen. Plan A was een speeltuin en bankjes, maar dit plan werd door de gemeente afgekeurd. Door de ligging zou het teveel hangjeugd aantrekken en daar zat de buurt zelf ook niet op te wachten. Een gemeenschappelijk project moet ook gemakkelijk in beheer zijn. Daarom veranderde het plan in het idee voor een dierenparkje. Het begin was gemaakt.

“Regiomanager Sietze van der Weij heeft ons erg goed op gang geholpen. De gemeente gaf ons goede tips over het beheer, egaliseerden de grond en recentelijk zijn er een aantal bomen
geplant, zodat de dieren in de zomer schaduwplekken hebben.” Daarnaast vroeg de stichting om tips en adviezen bij dierenartsen, buren, familie en vrienden. Stap voor stap werd het
dierenparkje steeds mooier. In 2015 bouwde de buurt, met geld van het Oranjefonds, het schuil- en opslaghok. Met de tips van Dierenparkje de Wiken kreeg ús Pompeblêd in 2016 een officieel bestuur en in 2017 gingen de staldeur en feestelijk open voor het publiek.

Al helemaal ingeburgerd
De naam ús Pompeblêd is geïnspireerd op het ontwerp van het vorige plan. Die tuin is er uiteindelijk niet gekomen, maar de naam ús Pompeblêd was al helemaal ingeburgerd in de buurt. Dus we hebben het maar zo gelaten. De reacties op het dierenparkje zijn positief. “Ik zie ook moeders met kinderen uit een totaal andere wijk buurten bij ús Pompeblêd.” zegt Roelie. “We proberen omwonenden ook zo goed mogelijk te informeren en te betrekken bij ús Pompeblêd. Dat doen we met een kerstkaart en een nieuwsbrief, maar we vragen ook actief om feedback. Het dierenparkje is voor iedereen en we willen ook dat iedereen tevreden is.” Het dierenparkje krijgt jaarlijks een kleine bijdrage van de gemeente, maar wordt voor het grootste gedeelte bekostigd door donaties van buren, vrienden, kennissen en familie. We hebben zelfs in Purmerend mensen die ons initiatief zo leuk vinden dat ze ons trouw financieel steunen!

Beheertaken en eigen initiatief
Zeven buren zorgen voor de dieren en het beheer van het dierenparkje. “Dat beheer valt in de praktijk erg mee. Toevallig wonen we allemaal tegenover het dierenparkje”, zegt verzorger Wiebe. “En iedereen denkt mee.” Ook andere buren helpen incidenteel mee. Zo zorgt buurvrouw Jitske voor de catering, keek een buurman de elektra na en mogen we de kar lenen van een andere buurman om strobalen op te halen. Eigen initiatief wordt ook zeer gewaardeerd. De hele buurt helpt bijvoorbeeld mee bij het ijsvrij houden van de watervoorziening en heeft verzorger Wiebe net wat vogelhuisjes geïnstalleerd. “Eens kijken of we die ook dit voorjaar vol krijgen met nestjes.” Door de nieuwe ruif van Douwe kunnen de geiten en schapen ook
buiten genieten van de zon en hun verse hooi. En het is leuk voor de bezoekers dat de dieren zich niet de hele dag in het hok verstoppen.

Afgelopen maanden had het dierenparkje last van wateroverlast. Roelie zegt: “We waren al met een aantal partijen in gesprek om dit op te lossen, maar we kwamen er niet uit. Toen heeft
de gemeente even een handje geholpen.”

Kom eens bij het hek
“Kom eens bij het hek.” hoor je hier vaak. Daarmee nodigen we mensen uit. Buren komen graag even kijken naar de dieren, maken een praatje met de verzorgers of komen even genieten van de rust. Dat is niet altijd zo geweest en de geiten zorgen ook voor de nodige reuring. Het zijn nieuwsgierige en vindingrijke dieren die sloten open maken of over hekken kunnen springen. Dankzij buurtbudget en een bijdrage van woningbouwvereniging Accolade konden we een nieuw hek kopen. Daar springen de geiten niet zo snel meer overheen. De buren kennen elkaar ook beter door het dierenparkje. Door het gezamenlijk onderhouden van het dierenparkje is het contact verdiept. We komen bij elkaar op de koffie en er wordt ook wel eens wat vers geoogste groenten of honing uitgeruild.

De moestuin van hoofdverzorger Douwe en de bijenkasten van verzorger Bouke grenzen namelijk aan het dierenparkje. “Je hebt het, naast het onderhoud en gedeelde hobby’s, ook sneller over iets anders, zoals zaken die in de buurt spelen.” aldus Wiebe. Welke tip heb je voor diegene die ook een bijdrage wil leveren aan het verbeteren van hun buurt? Gewoon doen! Neem het initiatief, bedenk een plan en kom met een voorstel. Dat hoef je niet alleen te doen. Juist door veel met elkaar te praten kunnen mooie dingen ontstaan. Het onderhouden van een gemeenschappelijk stukje grond hoeft ook helemaal niet veel tijd of werk te kosten, maar je moet het wel met zijn allen netjes willen houden.

Zelf aan de slag? Vraag voor 1 april Buurtbudget aan bij de gemeente. Het aanmeldformulier en alle informatie vindt u op smallingerland.nl.

Bron: https://www.dwjm.nl/actueel/wonen/dit-is-wat-buurtbudget-kan-doen/