Tegel eruit, plant erin

Iedereen kan eenvoudig een steentje bijdragen aan een groenere leefomgeving: met een tegel eruit en een plant erin!

Tuinen krijgen meer sfeer en zijn beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering. Om je op de goede weg te helpen organiseert tuinvereniging Groei & Bloei samen met Intratuin de inwisselactie ‘Tegel eruit, plant erin!’
Lever op zaterdag 23 maart tussen 10.00 en 15.00 uur een tegel uit uw tuin in bij de Intratuin in Drachten en ontvang twee tuinplanten cadeau. U kunt kiezen uit vrouwenmantel (Alchemilla), ijzerhard (Verbena), anemonen en zonnehoed (Echinacea). U mag maximaal 1 tegel inleveren per persoon.

Geen groene vingers?
Geen probleem. De tuinambassadeur van de gemeente kan u helpen met het vergoenen van uw tuin. De tuinambassadeurs zijn een initiatief vanuit Operatie Steenbreek. Het doel van Operatie Steenbreek is meer groene tuinen realiseren in de gemeente met hulp van de gemeente, waterschap, natuurorganisaties en wetenschappers.

Een groene tuin is minimaal 60% groen
Tuinvereniging Groei & Bloei adviseert om de tuin voor minimaal 60% met groen te beplanten. Een groene tuin is beter dan een betegelde tuin, omdat:

·      Regenwater kan in een groene tuin beter in de bodem wegvloeien en de riolering raakt minder snel overbelast. Minder tegels betekent minder wateroverlast.

·      Warmte blijft boven een betegelde tuin langer hangen. Planten in plaats van tegels zorgen direct voor minder hitte in de tuin.

·      Meer groen in de tuin zorgt voor een betere biodiversiteit. Dat profiteren vogels, bijen, vlinders en andere insecten ook van.

Sinds 2015 zijn er, met deze actie, al ruim 12.000 tuintegels vervangen door levend groen. Vorig jaar werden in Drachten 150 tegels ingeleverd. Wie weet worden het er dit jaar meer.

Bron: https://www.smallingerland.nl/Int/2019/Maart/Tegel-eruit,-plant-erin.html